Când eşti în valea deznădejdii…nu există o lampă fermecată

geniuCând eşti în valea deznădejdii… Descoperă sau redescoperă geniul din interiorul tău!

Nu există o lampă fermecată care să îţi confere puterea de a face schimbări în viaţa ta!

 

Atunci când nu ai reuşit ceva ce ţi-ai propus, când o serie de evenimente din viaţa ta te fac să te simţi frustrat, descurajat, furios pe propria neputinţă sau limitare în gândire, când vrei să zbori, să te înalţi, însă te simţi încatuşat de lanţurile în care singur te-ai ferecat, când simţi că nu percepi lucrurile  aşa cum sunt ele în realitate şi nu reuşeşti să-ţi clarifici imaginea de ansamblu, poate vei găsi şi tu în citatele următoare o modalitate de a-ţi reactiva gândirea pozitivă.

Spuse de minţi luminate,mi s-au părut cele mai expresive pentru a exprima faptul că viaţa noastră este determinată de gândurile noastre. Prin sugestie sau autosugestie, sau parte din natura noastră – ca forţe ale psihicului uman capabile de performanţe incredibile- , gândurile pozitive ne definesc ca oameni, ne ajută să găsim raspunsuri la întrebări de genul “Cine sunt Eu? Cum mă văd în oglindă? Care este imaginea mea reală şi sinceră despre mine? Spirit, psihic, trup, cine sunt şi cum mă autoevaluez? şi, mai ales, ne ajută să îmbunătăţim aceste răspunsuri. Şi mai e o întrebare ce mi se pare foarte importantă: Eşti cu adevărat tu? Sau eşti o copie, obişnuită să le facă tuturor celorlalte personae din jur pe plac, mai puţin sieşi, o imitaţie a ceea ce vezi, cu pretenţia că îi cunoşti pe ceilalţi, fără a şti măcar cine eşti tu… Când ai stat ultima oară la o cafea, de vorbă cu tine însuţi?!

Unii te cataloghează, alţii îţi spun cum eşti, fac afirmaţii şi îşi dau cu părerea despre viaţa ta, încadrându-te în tipare şi şabloane cu care s-au confruntat de-a lungul existenţei lor, îţi schiţează portretul personalităţii fără cat tu să le ceri asta, un portret în care se regăsesc temerile, insecurităţile şi frustrările lor, iar tu, obosit şi asaltat de aceste atacuri ce par uneori a nu se mai opri pentru că ai ieşit din tipare şi trebuie să te readucă în mulţime, începi să crezi ce spun ei şi să renunţi la tine…iar după un timp să te trezeşti din amorţeală… ţi s-a întâmplat şi ţie?! Ai fost în punctul în care ai acceptat tot fără a mai pune nici o întrebare, pentru că te pierdusei şi nu mai ştiai cine eşti, coborât fiind în valea deznădejdii?!

Şi asta pentru că, de multe ori, “Ne împroşcăm încrederea în noi cu insulte pentru orice eşec stupid, ne schilodim respectul faţă de propria persoană ori de câte ori alţii ne coboară şi totdeodată trecem peste clipele curate din viaţa noastră cu o ignoranţă crasă, avizi de atingerea unui nou obiectiv. Şi în timpul ăsta în bietul nostru corp şi în pârdalnica aia de minte, în neregenerabila noastră inimă, se adună tot mai multe, ca sacii neridicați din pubelele de gunoi. Suntem mahmuri, obosiţi, ațipiți, stresaţi, presaţi, telecomandaţi. “ (Oana Rădeanu)

Copil fiind, cu siguranţă ai beneficiat de replici precum “nu ştii ce e bine pentru tine, nu ai nici cea mai mica idee despre ce vorbeşti“,“taci şi fă aşa, eu ştiu mai bine“… ce faci însă atunci când adult fiind, esti bombardat de “fă aşa, eu ştiu mai bine“?! Dacă ţi se spune suficient de des că nu ai dreptul să vorbeşti sau să comentezi – pentru binele tău, că nu arăţi prea bine, sau că nu eşti prea deştept… la un moment dat vei începe şi tu să crezi asta… pentru a elimina încărcătura negativă a cuvintelor “binevoitoare“ ale celor din jur trebuie să lupţi! Să lupţi şi să-ti acorzi dreptul de a fi fericit, să îţi recunoşti şi accepti unicitatea, curajul şi slăbiciunile. Dă-ţi voie să fii tu însuţi, eliberează-te din sforile ce te-au transformat într-o marionetă pe scena vieţii, care se mişcă condiţionată de reguli, de ceea ce vor ceilalţi de la ea şi ceea ce i se spune! Familia, prietenii, colegii îţi vor spune cum te vor ei, cum consideră ei că este bine să fii… îţi pot spune ei însă într-adevăr cine eşti tu cu adevărat? Sfaturile pot fi bune, constructive, până în momentul în care se transformă în limitari, în pietre de moară ce te trag la fundul apei…

Îţi vorbesc despre mine… îmi vei vorbi despre tine? Cine sunt EU? Cine eşti TU? Ai curajul de a fi sincer şi a vorbi despre tine, despre dezamăgirile şi bucuriile tale?! Te-ai acceptat ca OM, cu bune şi cu rele?! Descoperă sau redescoperă geniul din interiorul tău! Nu există o lampă fermecată care să îţi confere puterea de a face schimbări în viaţa ta!

Abraham Lincoln spunea: “cei mai mulţi oameni sunt atât de fericiţi pe cât îşi propun să fie“, încât alege să spui pentru astăzi “AZI voi fi fericit“. Fericirea vine din tine, dinăuntrul tău, nu din exterior, şi nu există o pilulă magică pentru a o percepe… gânduri pozitive, obiceiuri din trecut, credinţe – activatori şi potenţiatori ai fericirii tale de care eşti mai mult sau mai puţin conştient… chiar dacă simţi că se prăvale cerul pe tine, că toată flota ta de corăbii pe care îţi purtai gândurile ţi-a fost distrusă şi navighezi în derivă agăţat de o scândură, pentru că nici măcar colacul de salvare nu a mai rezistat impactului, găseşte în tine forţa de a-ţi permite să fii fericit, bucurându-te de lucrurile simple. Găseşte forţa de a fi tu însuţi, şi nu o păpuşă ce execută un rol impus de alţii. Te simţi copleşit de eşec? Gândeşte-te la succes!

Când scopul vieţii voastre este fixat la înălţime şi voi sunteţi în valea desnădejdii, atunci veţi fi capabili să întrevedeţi sclipiri de speranţă în depărtare. Luptaţi-vă cu vigoare şi transformaţi stâncile din drum, în trepte de piatră. Urcaţi şi ieşiţi la lumina strălucitoare a succesului. Scopul vostru şi pasiunea ce decurge din el, este ceea ce vă dă forţa să acţionaţi, indiferent cât de grea poate deveni viaţa.  John Kalench

Un şir neîntrerupt de mici acte de voinţă dau un rezultat foarte mare. ” Baudelaire

Cel mai fericit om e acela ce face fericiţi un număr cât mai mare de oameni. ” Tolstoi

În fiecare om sălăşuieşte un soare… totul e să-l lăsăm să ardă. Socrate

Începe să faci tot ceea ce poţi face sau ce visezi că poţi face. Curajul conţine geniu, putere şi magie. ” Goethe

Omul devine întotdeauna ceea ce el gândeşte.

Omul nu este creatura circumstanţelor, ci gândurile sale sunt arhitectul acestora. Un om de caracter ştie să clădească o viaţa armonioasă din circumstanţele date. El trudeşte din greu şi perseverează continuu şi nu priveşte niciodată înapoi, ci îşi orientează privirea cu curaj, întotdeauna înainte. El nu se teme de obstacole, nu-şi face niciodată sânge rău şi nu se înfurie, nu se lasă dezamăgit şi este întotdeauna plin de vigoare, energie, putere şi vitalitate. Este mereu entuziast şi zelos.

Micile amabilităţi, micile acte binevoitoare, un zâmbet la momentul oportun, un pic de consideraţie şi de bunăvoinţă — toate acestea, practicate în mod obişnuit în relaţiile voastre curente, dau personalităţii voastre un farmec mai mare decât v-ar putea aduce vreodată marile discursuri de la înalte tribune şi conferinţe, oratorii sau orice alt gen de exhibare a talentelor personale.

O, omule! Dacă îţi umpli lampa doar cu apă, nu vei fi în stare să risipeşti vreodată întunericul. De aceea umpleo-o întotdeauna cu uleiul pur al gândurilor corecte. Fie ca ele să devină torţa care să-ţi lumineze calea.

Nu dispera niciodată, căci întunericul nu poate exista fără lumină. Există întotdeauna un răspuns sublim la orice nevoie umană. Toate lucrurile devin posibile pentru cel care crede în posibilitate.

Prin propriile tale gânduri tu îţi construieşti universul din jurul tău. Inexorabila lege a acţiunii şi reacţiunii este de aşa natură, încât ceea ce tu găzduieşti în cel mai tainic sertar al inimii tale, îşi va croi formă în viaţa ta exterioară.

Viaţa ta prezentă are trei aspecte: unul fizic, unul mental şi unul spiritual. De ce te ataşezi cu tenacitate doar de aspectul fizic? Ridică-te deasupra senzaţiilor fizice şi a dorinţelor simţurilor şi cultivă gândul că tu nu eşti doar trupul fizic, ci doar îţi ai locuinţa în acest templu pentru o scurtă perioadă de timp.

Ridică-te deasupra efemerului balon mental cu care te identifici acum, căci el se va sparge curând şi vei rămâne dezgolit în însăşi esenţa ta. Cultivă-ţi esenţa şi rafineaz-o, căci aici rezidă adevărul tău lăuntric. Acţiunea subiectivă funcţionează doar în lumea gândului. Urmăreşte să găseşti realitatea obiectivă care transcede această lume.

Trimite un flux mental ferm şi plin de bunăvoinţă întregii creaţii. Fie ca motivaţia ce stă la baza fiecărui gând al tău să fie numai iubirea şi compasiunea.

Toate stările tale de fericire sau nefericire, paradisiace sau infernale sunt doar efectele gândurilor tale.

Dacă doreşti să trăieşti o viaţă lungă şi sănătoasă cultivă întotdeauna numai gânduri bune, căci subtile şi atotputernice sunt influenţele lor în construirea şi reconstruirea corpului tău fizic. Fiecare gând bun stimulează inima, îmbunătăţeşte sistemul digestiv şi promovează buna desfăşurare a activităţii glandelor.

Dacă esti fericit lăuntric, orice aspect din lumea exterioară îţi apare ca fiind minunat şi plăcut.

Aşa cum frumuseţea unui copac creşte nemăsurat în sezonul înfloririi, la fel şi puterea, intelectul şi strălucirea ta vor spori proporţional cu gândurile tale pozitive. Gândurile omului înţelept sunt complet diferite de  cele ale oamenilor obişnuiţi. Starea de detaşare şi luciditate din care emană gândirea pozitivă este cea care conferă adevărata eliberare. Gândirea corectă va genera o acţiune corectă şi o viaţă armonioasă.

Cel care cultivă un caracter culege un destin. Omul e stăpânul propriului său destin. El îşi poate controla destinul prin puterea gândului. La fel, destinul actual poate fi schimbat. Nu depinde decât de om, căci toate facultăţile, energiile şi puterile zac latent în el; ele trebuie doar manifestate plenar şi omul va deveni liber şi mare.

Gândurile de bucurie, bună dispoziţie şi curaj vindecă, mângâie, alină iritarea şi sporesc enorm eficienţa fiinţeiprin multiplicarea puterilor mentale. De aceea, nu vă pierdeţi niciodată buna dispoziţie. Zâmbiţi şi râdeţi tot timpul.

Voi ţineţi în mâinile voastre întreaga putere de a vă alege gândurile şi de a atrage astfel spre voi influenţele pe care doriţi. Folosiţi această putere şi nu vă limitaţi la a fi sărmane creaturi bătute de valurile circumstanţelor întâmplătoare. Reamintiţi-vă că ” omul este ceea ce el gândeşte. ”

Oamenii veseli şi fericiţi sunt o binecuvântare pentru societate, căci ei aduc fericirea şi altora.

Aşa cum soarele continuă să transforme în vapori fiecare picătură de apă de pe pământ, iar aceşti vapori se ridică unindu-se şi formând astfel norii, la fel, toate gândurile pure pe care voi le proiectaţi se vor ridica în spaţiul mental, vor întâlni gânduri similare emise de cei ce se aseamănă cu voi, iar în final, aceste gânduri divine vor coborî ca o ploaie mentală de o forţă copleşitoare, pentru a nimici forţele malefice.

Virtuţile precum cinstea, respectarea adevărului şi perfecţionarea de sine prin efort susţinut, sunt sursele ideale pentru dobândirea puterii mentale. Puritatea conduce la înţelepciune şi nemurire.

Voinţa este dinamismul forţei sufletului. Când operează ea, toate puterile mentale se reunesc: puterea judecăţii, a memoriei, a înţelegerii, a conversaţiei, a raţiunii, a discriminării, a reflecţiei şi a deducţiei.

Clarificaţi-vă ideile mereu şi mereu. Practicaţi introspecţia în singurătate. Purificaţi-vă gândurile, apoi liniştiţi-le. Nu permiteţi minţii să hoinărească. Concentraţi-vă asupra unui singur gând, acela vă va linişti mentalul. Abia apoi îngăduiţi altui gând să pătrundă-n el, eliminând oricare alte valuri mentale ce nu au o legătură directă cu el.

Pacea şi calmul mental pot fi atinse numai prin eliminarea deplină a mândriei şi grijilor. Prin luciditate şi discernământ toate grijile inutile pot fi evitate. Aşezaţi-vă relaxaţi timp de 15 min. într-o postură confortabilă şi meditaţi asupra curajului, bucuriei, beatitudinii, păcii şi voioşiei.

Swami Shivananda

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: