Cuvântul îţi e cea mai puternică armă

gand-art“Nu pot, n-am timp, sunt alte lucruri mai importante, mai e şi celălalt/mai sunt şi alţii”! Cu toţii le-am auzit ca raspuns la solicitările noastre de multe ori în viaţă, de la rude, de la prieteni, la serviciu, şi ne-au afectat, mai mult sau mai puţin vizibil. Pentru că, indiferent de natura  “problemei” pe care o aveam şi solicitam un sfat, a fost modul în care am fost amânaţi sau respinşi ca oameni. Uneori cuvintele au reflectat situaţii de moment, erau justificate, alteori au fost scuze pentru a evita sau încheia discuţii pe anumite teme.

Cum trecem peste starea de disconfort creată de ele? Analizându-ne în primul rând propria situaţie, punându-ne întrebarea Avem într-adevăr nevoie de acel sfat sau ajutor?! şi apoi ţinând cont de contextul în care am primit răspunsul. Dacă situaţia este frecventă, dacă de la acea persoană indiferent de solicitare auzim aceleaşi cuvinte, atunci e clar, indicat e să nu mai apelăm la ea.

Însă cuvântul îţi este cea mai puternică armă, aşa încât alege să îl foloseşti înţelept. Fă din el o unealtă în a-ţi crea propria capodoperă, o viaţă frumoasă în care să laşi loc de bună ziua şi pentru cei care ţi-au raspuns cu “nu pot, n-am timp, sunt alte lucruri mai importante” atunci când le-ai bătut la uşă.

Dacă primim uzual răspunsuri de această factură de la persoane apropiate nouă (familie) şi le considerăm nejustificate, indicat e să purtăm în mod calm şi relaxat o discuţie pe acest subiect.

Dacă răspunsurile vin de la amici, cunoştinţe, prieteni – pot fi un mod excelent de selecţie, de reevaluare a celor pe care vrei să îi ai alături, la bine şi la greu, a oamenilor pe care te poţi baza.

Iar dacă e vorba de serviciu?! Eii… aici e o situaţie specială. Dacă ai colegi care îţi oferă non stop “nu pot acum, nu am timp, etc” răspuns la solicitările profesionale, fă bine şi învaţă TU cum să faci lucrările – îţi va prinde bine să nu mai depinzi de nimeni, îţi vei efectua lucrările fără a le mai solicita ajutorul – bine şi pentru tine, bine şi pentru ei. Renunţă la parte din timpul tău liber şi studiază, fă un curs de specializare ( ai posibilitatea fie online, fie să mergi să te şcoleşti), solicită-ţi apropiaţii, pe acei sau alţi colegi să te ajute să acumulezi şi tu acele cunoştinţe de care ai nevoie. Iar daca vorbele astea le auzi de la şef atunci când mergi în audienţă, îţi recomand un sfat – vorba filmului – “dispari în 60 secunde“, prezintă-i situaţiile într-un mod profesional, scurt şi la obiect în acest interval de timp.

Indiferent de situaţie însă, alege cu grijă cuvintele pe care le foloseşti, cuvintele dor uneori atât de tare! Le rostim fără să vrem și abia atunci când vedem efectul asupra celuilalt ne dăm seama că am greșit. Însă o dată ce au lovit, urmele lor rămân, oricât ai încerca să le atenuezi efectul. Dacă te întrebi de ce dor şi lasă urme – un răspuns simplu ar fi că… dor fiindcă ne dorim, sau mai bine spus vrem să auzim cu totul altceva, aşteptăm alte reacţii la solicitările sau nevoile noastre. Iar cuvintele ajung acolo unde simţim durerea cel mai tare, la suflet, şi rămân înradăcinate, le iertăm, însă nu le vom uita.

Nu mai rosti, măcar de acum încolo “Nu pot, n-am timp, sunt alte lucruri mai importante, mai e şi celălalt/mai sunt şi alţii”. Citându-l pe Nicolae Iorga, Nu spune nicicând “nu se poate”, ci începe cu “Să Vedem””!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: